ULF BERGLUND 10–19.5 Vernissage 10 maj kl 15–19

ULF BERGLUND
Inleds med föredrag kl 14-15 i Programsalen på Kulturmagasinet
– därefter öppnar vernissage.
Biljetterna, som är gratis, bokas genom Entré Sundsvall här: https://entresundsvall.se/arrangemang/nelson-mandela/,
eller hämtas i receptionen på Kulturmagasinet
.
Det kallas Supervalåret 2014 när Reinfeldt och Löfvén ska göra upp mo makten i höst. Men egentligen känns epitet redan upptaget. Det verkliga Supervalåret skedde för tjugo år sedan. I Sydafrika.
Det första valen 1994 bevakades av en hel värld. Nelson Mandela hade släppts efter 27 år i fångenskap, klivit ut i friheten utan bitterhet och pratade om rättvisa, fred och vänskap.
En av dem som följde med honom var fotografen Ulf Berglund, då 30 år, som bevakade valprocessen under sju fantastiska och historiska månader.
Nu när det gått tjugo år sedan apartheidsystemet skrotades, Mandela har nyligen dött 95 år ung, och Sverige står inför ett viktigt val. Tidpunkten kändes rätt för att damma av bilderna igen och presentera dem i en stor utställning.
”Det Mandela pratade om då känns fortfarande lika aktuellt. Och, märkligast av allt, i Sverige är det plötsligt mer aktuellt än på många år”, säger Ulf Berglund. Han tänker på hur både en växande öppen rasism och ökande smygrasism fräter på det som var kärnan i Nelson Mandelas budskap: Människors lika värde.
Vi trycker på rewind och spolar tillbaka bandet till 1994. Forna Jugoslavien avtar, Peter Forsberg avgör OS-finalen i ishockey med en straff som blir frimärke, folkmordet startar i Rwanda, Sverige inför pappamånad i föräldraförsäkringen, Kalle Anka fyller 60 år, Roxette är ute på sin andra världsturné, Sverige röstar ja till EU …
… och i Sydafrika ska det bli val.
Några månader innan valet landar Ulf Berglund och reportern Håkan Lövström i Sydafrikas största stad för att bevaka det kommande valet och vägen från en apartheidstat till demokrati. Om det nu blir val? Hela situationen i Sydafrika är ganska förvirrad vid den tidpunkten och Johannesburg är för svenskar förfarande mest förknippat med kravaller i kåkstaden Soweto.
Ulf Berglund berättar:
”Vi har hittat någon bok och läst att man kan bo på ett hotell i något som heter Hillsborough. Vi tar en taxi dit och blir lite tveksamma direkt, när vi inser att de judiska gamla farbröder som bor där blir glada att vi kommer eftersom de tror att vi är poliser … ”.
”När vi träffar andra journalister säger de att ’nej, nej, där kan ni inte bo, ni blir rånade direkt’. Så vi skaffar en lägenhet i Yeoville istället, en stadsdel med fritänkande människor, både svarta och vita, mycket skådisar, mediamänniskor, musiker”.
I Yeoville får de en perfekt bas.
”Många är väldigt oroade då. Landet står verkligen inför ett vägval. Ska det bli en demokrati? Ska det bli ett nytt Rhodesia? De som inte har pengar hoppas få, de som har är rädda att förlora sina. I den där stadsdelen träffar vi många människor och får en bra rambild av situationen. Även om vi är där i många månader kan det annars vara ganska svårt”, säger Ulf Berglund.
Som svenskar är de populära hos ANC, alltså Mandelas parti som Sverige har stött under många år.
”Vi presenterade oss tidigt för Nelson Mandela, så han visste att vi var från Sverige. Sedan följde vi honom på kanske 15-20 olika möten, tillställningar och när han träffade svenska politiker.
Bevakningen av ANC går därför smidigt. Desto svårare är det att vara svensk när han ska bevaka de mer högerextrema grupperna.
”Jag blir spottad i ansiktet av några vita kvinnor, när jag säger att jag är ifrån Sverige. De ser ju hela situationen, både liv och ekonomiskt, som hotad, och vet att Sverige har stöttat den Mandela och det ANC som de avskyr”, säger Ulf Berglund.   
Som fotograf från Sverige blir han en symbol för detta.
”Så efter kvinnornas spottande tar jag på mig en t-shirt med texten Hard Rock Café Reykjavik varje gång jag ska på den typen av bevakning. De har mindre koll på Island så det blir lättare att jobba då”.
Just att bevaka hela valperioden, och allt som händer runtomkring, ser de som sitt uppdrag. Inte minst människors vardagsliv, både fattigas och rikas, svartas och vitas. Och vardagslivet i Sydafrika den här tiden är hårt, med rån, våld och mord som en mörk skugga över den strävsamma demokratiprocessen. Men Ulf Berglund tar sina bilder och valet hålls. Nelson Mandela vinner och efter sju månader åker Ulf Berglund hem med tusentals fysiska bilder och miljoner mentala.
Fast forward till idag.
När Nelson Mandela dör i slutet av 2013 lägger Ulf Berglund upp en av sina bilder på Facebook. Den får stor respons. Nästa dag är den förstasida på Aftonbladet och snart även bokomslag.
”Jag kontaktades av galleristen Lasse Nordin, som tillsammans med Per Gessle driver Hombres Art på hotell Tylösand. Han var intresserad av att köpa några kopior. Sedan undrade han om jag hade fler bilder …”.
Ulf Berglund blev då tyst en kort stund, vilket i sig inte är helt vanligt, och sa sedan kort: ”ja”.
Det kan vara årets understatement.
”Under vintern har jag sedan för första gången på tjugo år gått igenom hela bildskörden från de där sju månaderna. Det har varit otroligt roligt, och otroligt jobbigt. Och faktiskt lite nervöst först. Musik man en gång tyckte var bra händer det ju att man skäms för långt senare, och visste först inte om bilderna skulle hålla”, säger han.
Men det gjorde de. Tyckte Ulf själv. Tyckte galleristen Nordin. Och tycker alla som sett dem. Så 26 april 2014, på tjugoårsdagen av det första fria valet i Sydafrika, är det stor vernissage på Tylösand där ”The Election”, som utställningen heter, hänger till en bit in i juni. Senare den sommaren dyker den upp på Lydmar Hotel i Stockholm och flera andra gallerier i flera andra städer.
Ulf Berglund själv? Jo, han håller på att förvandla bilderna till en bok och driver dessutom galleri Ralf på Hornsgatan där fotografkollegor får ställa ut.
Och så plåtar han vidare.
Nya uppdrag väntar.
Som alltid.
ULF BERGLUND CV
81-84 Frilans åt Gefle Dagblad-Arbetarbladet
84 Sjukhusfotograf på Gävle Landsting
85 Värnpliktsnytt
86-88 Expressen
89-91 Frilans i Stockholm
91-93 Aftonbladet
93-94 Frilans i Sydafrika bevakar valet åt Aftonbladet, Dagbladet i Norge och SIPA Frankrike
94 Expressen
94-97 Svenska Dagbladet
98-2019 Frilans med studio i Stockholm
UTSTÄLLNING
85 Galleri Svarta Katten, separat
90-97 Årets Bild, samling
96 Galleri Kontrast, samling
07 Galleri Benfield-White, separat
08 Galleri Benfield-White, separat
08 Fotomässan, separat
08 Fotogalleriet Visby separat
08 Galleri Kontrast, samling
14 Galleri Kontrast, samling
14 Tres Hombres Art, separat
14 Tres Hombres Art, Hotel Diplomat, separat aug-okt
14-15 Värmlands Museum, separat nov- mars 15
15 Galleri RALF, samling
15 Fotografiska, F-Concept
15 Galleri Kontrast, samling
16 Locomotiv, Bollnäs separat
16 Gasklockorna, Gävle separat
17 Kulturcentrum, Gävle separat
18 Galleri Mono, Östersund Separat
KUNDER
RES, Golf Digest, Fotografiska, Veckans Affärer, Schlager/Slits, Lantliv, Vagabond,
Ericson, Absolut Vodka, Grip, Arbetsförmedlingen, Timbuktu, Movits!, Reearth Festival,
Spoon Publishing, Kupé, Appelberg, OTW, TV3, Winn Hotels, ICA Bokförlag, Prime PR,
Nordiska Tidningsbolaget, Miljörapporten, Resumé, Foodies, MSC, Reklambyråer mm.
Back to Top