12 konstnärer från Jämtland & Medelpad. Vernissage 25.1

Konst som visas är ofta väldigt lokal. Lokal konst har många lokala följare. Konstnären ifråga är känd på orten. Släkt och vänner kommer många gånger för att se konstnärens konst. Det finns med andra ord en intresserad publik. Den mer nationella konsten visas mer sällan på lokala gallerier. Och idag när galleridöden härjar saknas utställningslokaler. Det är ett av skälen till varför SKY (Sveriges konstföreningars riksorganisation) i Västernorrland tillsammans med region Västernorrland har tagit som sin uppgift att visa konst som annars inte skulle visas i distriktet.
SKY Västernorrland representerar på riksplanet de 16 konstföreningar som finns i regionen. Genom samarbetet med regionen och dess ekonomiska bidrag kan utställningen visas i de flesta kommunerna i regionen.
Medelpad och Jämtland är grannar men ändå har konsten svårt att passera regiongränsen. Nu gör vi den satsningen med 12 konstnärer, med olika uttryckssätt och olika åldrar. Utställningen kommer att visas i Jämtland. Vi hoppas att du som besöker utställningen gillar det du ser och att du i framtiden med glädje kom-
mer att besöka konstutställningar.
Utställningen är finansierad av region Västernorrland
Konstnärer från Jämtland:
Jimmy Dahlberg
Elisabeth Gothe
Kaj på Höjda
Anna Klara Samuelsson
Christoffer Svensson
Kajsa Tuva Werner
Konstnärer från Medelpad:
Erik Berglin
Catharina Edlund
Ingela Hamrin
Eeva-Liisa Holappa-Jonsson
Erik Lindström
Ulla-Carin Winter

Jimmy Dahlberg
I sitt pågående livslånga tema ”Fri energi” eller ”Free Energy” vill Jimmy Dahlberg komma åt samt förmedla själva energin och synliggöra den. Det är energi som frigörs i stunden som bestämmer verket.
Verken skapas med explosiv energi till musik efter en längre tids uppladdning.
Jimmy Dahlberg är född 1981 i Östersund. Han arbetar bland annat med skulptur, måleri, performance, grafik, foto samt grafisk design. Han anses som en av konstvärldens ”rising stars” enligt Stylus Innovation Research & Advisory (Hearst Corporation).
En av hans skulpturer finns i Polens ”A&A European Sculpture Park”och han har skapat priserna till ”The European Energy Trophy” åt  EU i Bryssel.
Han har ställt ut på Jamtli länsmuseum i Jämtland och hans näst senaste performance sändes av SVT.
Jimmy Dahlbergs senaste performance var ”Venice Live 2017” på Markusplatsen på den publika öppningsdagen av konstbiennalen i Venedig.
Visade fyra målningar på Liljevalchs Vårsalong 2018.Sedan början av 2015 kan man uppleva hans konst på Åre Östersund Airport.
Elisabeth Gothe
Spår av fågelns fötter
rispigt språk i snön
hemligt meddelande
en skogsmus läser texten
kilar in under huset
och krafsar i jorden
ödemarkshuset väntar
en som är på väg hem
Dikt av Elisabeth Gothe ur boken Frostviksklanger

Kaj på Höjda
(Kaj Persson)
Jag jobbar i akryl och vatten för att uppnå den flyktiga känslan som akvarellen och naturen har.
Med akryl kan man skissa snabbt och ändra och få ett tidigt upplägg som överensstämmer med impulserna i den stämning man befinner sig i. Naturen har gett mig så mycket kraft som ligger till grund för mitt skapande.

Anna Klara Samuelsson
Mitt arbete drivs ofta av mitt intresse för, och saknad av, natur, men kompliceras av frågan om vad som egentligen är naturligt. Var börjar och slutar naturen? Är människan naturlig?
Detta utforskar jag genom en mångfald objekt som tillsammans skapar en helhet. I den här utställningen presenteras en samling objekt i främst vax, trä och hår.  Ett stilleben vars delar gemensamt försöker hitta balans.

Christoffer Svensson
Det finns en rå rytm som driver mig.
Ibland är den rytmen agressivt hammrande
eller långsamt pulserande.


Kajsa Tuva Werner
Min konst är och har alltid byggt på den abstrakta världen. För mig handlar skapandet om att låta det intuitiva ta över, att komma till ett meditativt tillstånd där inte tankar och hjärnan tar över. Inom mig kommer då det äkta fram, det som vill ut. Balansen mellan färger och former är ofta dominant i mina bilder.
I detta fall har jag målat i datorn på ett ritbord och i vissa fall har jag jobbat med collage.
Färgerna är viktiga för mig. Jag jobbar gärna med motsattsfärger för att skapa rätt balanser i bilderna. Det är som att bygga någonting. Ibland kan jag börja skapa ett kaos som jag sedan städar upp i och skapar balans.
Jag är inte längre rädd när jag målar att det inte skall bli bra, jag ha lärt mig att lita på att mitt inre vet.

Erik Berglin
Tulip Variations.

Blommor har alltid varit ett flitigt motiv inom konsten. Det sägs att dom Holländska mästarnas gesäller var tvungna att måla tulpaner i åratal innan dom fick gå över till att måla porträtt. Ett så välkänt motiv kan lätt bli slentrianmässigt och tråkigt.
I bildserien Tulip Variations använder sig Berglin av slumpmässiga skeenden. Genom att dra ut en USB- sticka innehållande bilden med tulpanodlingar under utskriftsprocessen skapas unika printar, en metod som Berglin själv liknar vid action painting.
De minimalistiska ränder som utgör större delen av bilderna är alltså pixelrader som upprepats när skrivaren inte längre fått tillgång till resterande del av motivet. När USB-minnet dras ut fortsätter programvaran att skriva ut samma pixelrad om och om igen. Således blir dessa bilder unika då samma pixelrad sannolikt inte kommer upprepas två gånger.
I flera projekt har Berglin arbetet med/mot olika algoritmer och programvaror för att skapa bilder.
Han betraktar datorn som en samarbetspartner.

Catharina Edlund
Catharina Edlund bjuder in oss till en bildvärld där vi möter säregna väsen i ett på en gång nära och oändligt perspektiv som sätter våra tankevindlingar i rörelse. Både motiv och teknik präglas av ett mycket omsorgsfullt arbete.
Catharina är fascinerad av gamla japanska träsnitt, hon inspireras av det ålderdomliga sättet att berätta, av rörelsen över bildytan i ett ofta snedvridet perspektiv. I detta formspråk väver hon in helt vardagliga händelser från sin närmaste omgivning. Här återfinns såväl vänner som familjemedlemmar. Episoder som utspelas framför henne spinner hon vidare på i arbetet med bilderna.
Sedan några år tillbaka har Catharina flyttat en bit från stan med sin familj. Hon har nu skogen in på knuten och njuter av vad naturen har att erbjuda, av dess rikedom av former och texturer hos blomställningar, blad, fröer och frukter. Detta sätter tydliga spår i bilderna. Här finns också de vilda djuren, framförallt är fåglarna allt oftare förekommande. Hon tillkännager att hon har en kluven känsla för fågeln, där finns en rädsla sedan barndomen men även ett med tiden växande intresse för fågeln, dels som betraktare med sina skarpa ögon, dels som symbol för frihet. Bilderna bärs upp av spännigen som uppstår mellan olika kontraster, mellan fantasi och verklighet, mellan nära och långt borta, mellan stort och litet. Ofta kan man stanna upp inför en av hennes bilder och fundera över är det figuren som är stor och sjön liten eller hur hänger det egentligen ihop?
Där Catharina Edlunds fantasier gestaltar sig tar betraktarens egna fantasier vid.
En meditativ konst att försjunka i.
Ingela Hamrin
I måleriet återkommer jag till barndomens landskap.
Jag växte upp i Indal, en by utanför Sundsvall. Motiven hämtas från min närmaste omgivning och målningarna skildrar livet, människorna och miljön i det mindre samhället.
Mellanrummen intresserar mig, det som sällan noteras eller avbildas.
Utmaningen när jag målar är att skildra det icke uppenbara. Det som får mig att vilja återge en miljö, en händelse eller ett specifikt sammanhang är det bakomliggande tillståndet; den atmosfär jag kan skapa. Det kittlar när jag förnimmer det som vibrerar under ytan. Här kan jag bygga vidare och verkligen gå in i måleriet. Oavsett vad jag väljer att utgå ifrån när jag målar, i de flesta fall ett foto, bottnar allt i min intuition. Jag ser en styrka eller en svaghet i en bild, någonting som jag lockas att arbeta vidare med. 
Eeva-Liisa Holappa-Jonsson
Jag heter Eeva-Liisa Holappa Jonsson, är född i Uleå-borg i Finland och uppvuxen med skog och natur i Rovaniemi i finska Lappland. Jag har bott i Sverige sedan 1978 och på Alnö utanför Sundsvall sedan 1990.
Jag har alltid kallat mig Illi och jag använder också det namnet som min signatur. Naturen fascinerar och inspirerar och jag målar främst natur, landskap, blommor, men även modellmålning främst i akvarell och olja. Jag har tagit fram två litografier på Vikmanshyttans Stentryckeri sommaren 2006.
Jag målar helst med motivet framför mig, men också från mitt inre, där jag lagrar bilder och upplevelser.
Utmaningen är att fånga stämningen för ögonblicket.

Erik Lindström
Mitt arbete har gått ut på att utforska linjen de senaste åren. Jag fastnade för hur mycket en sammanhängande linje kan beskriva  fast den kan vara så simpel.
När jag lyckas göra en bra teckning blir det en slags meditation, där all fokus är på linjen som tar form, det som har varit och det som kommer är inte med i ekvationen. Framför allt är den intressant, fast jag ägnat så många mil åt den, så vet jag fortfarande inte vad som skall komma när jag sätter pennan mot papperet.
Många av mina motiv kommer ifrån de resor jag gör. Jag flyttar min studio till nya platser i världen, platser jag inte känner till. Det skapar en intressant och spännande vardag, där jag inte vet vad som kommer ske.
Möten med en fåraherde på en bergstopp i Spanien eller en maffiaboss i Bombays slum skapar nya tankar och idéer. En bild kan komma ifrån nått så litet som en blick eller en gest.
                                                                         elmo
Ulla Carin Winter
Grafik är nästan uteslutande mitt första val när jag gör mina bilder. Mitt uttryck startar alltid med ett intryck, vilket kan vara vackert och fult på samma gång. Det är liksom tvunget att få berättas i en bild. Ibland blir det stora grafiska blad, men lika gärna bilder i vykortsformat, den svarta färger dominerar alltid i mina bilder. Jag skildrar landskapet i det som är mina hemtrakter, alltså nedre Norrland. Väder, årstid, ljuset och tid på dygnet ska vara med.
Jag fotograferar, skissar och börjar på en tryckplåt med det viktigaste, det som bär själva bilden. Därifrån kommer det tillägg eller förstärkningar i uttrycket med hjälp av den grafiska tekniken. Vissa gånger är fotografiet överfört till en fotopolymerplåt direkt. Motivet finns på riktigt! Som en fråga, – Har ni också sett det här? Alla blad trycks för hand i en koppartryckspress. Jag tycker om hantverket och det fina med att bilden kan tryckas i flera exemplar till flera betraktare. Bladen blir inte helt lika, men med samma uttryck intryckt.


Konstnärer från Jämtland:
Jimmy Dahlberg
Elisabeth Gothe
Kaj på Höjda
Anna Klara Samuelsson
Christoffer Svensson
Kajsa Tuva Werner
Konstnärer från Medelpad:
Erik Berglin
Catharina Edlund
Ingela Hamrin
Eeva-Liisa Holappa-Jonsson
Erik Lindström
Ulla-Carin Winter
Back to Top